top of page
  • Foto van schrijverOlaf Korten

Rara wat is het….

In het vorige blog-bericht werden 2 foto's gepresenteerd van vreemde voorwerpen. Hieronder de uitleg waar de voorwerpen voor dienen.



Dit voorwerp is volgens ons een deel van een kaardmolen. Deze wordt gebruikt bij het kaarden van de wol. Het kaarden van de wol is een voorbewerking van wol of andere vezels, waarbij je ook verschillende soorten of kleuren kunt mengen. Dit is belangrijk om het materiaal beter verwerkbaar te maken bij het spinnen van garen of het maken van vilt. Met deze techniek komen de haren of vezels min of meer parallel te liggen. Bij het kaarden worden de haren min of meer dubbel gevouwen. De kaardmolen, wordt dus gebruikt bij een voorbewerking van de wol voor er gespind kan worden.



Bovenop het voorwerp hierboven hoort nog een steel. Door deze stamper op en neer te bewegen op het wasgoed werd het water met het sop door de was "geroerd". Het onderste deel werd bij het stampen ingedrukt waardoor er een extra waterbeweging ontstond en het sop goed in de kleding kon indringen


Op 7 maart zien onze deelnemers nog veel meer vreemde voorwerpen!


40 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page